el

Η Θάσος είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές, διαθέτει πεντακάθαρες παραλίες με λεπτή άμμο και καταπράσινες εκτάσεις με πεύκα και ελιές που αγγίζουν τη θάλασσα. Στο νησί υπάρχουν γραφικά, παραδοσιακά χωριά και πανέμορφοι παραθαλάσσιοι οικισμοί. Η Θάσος προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές διακοπές.

Το χωριό Μαριές είναι ένα από τα παλιότερα χωριά της Θάσου. Τα παλιά χρόνια λειτουργούσαν ορυχεία σιδήρου, σήμερα διακρίνονται εγκαταλελειμμένα στην χαράδρα δεξιά του χωριού. Το χωριό πήρε την τωρινή του μορφή τον μεσαίωνα.

Οι Μαριές βρίσκονται στην δυτική πλευρά του νησιού, 12 χιλιόμετρα περίπου βορειοανατολικά από την παραθαλάσσια Σκάλα Μαριών. Είναι ένα ορεινό χωριό στην ενδοχώρα της Θάσου, αμφιθεατρικά χτισμένο σε φαράγγι. Το χωριό αρχικά βρισκόταν σε ένα λόφο απέναντι από το Μοναστήρι της Παναγίας, αλλά ξαναχτίστηκε σε καινούργια τοποθεσία έτσι ώστε να μην είναι ορατό από τους πειρατές. Οι Μαριές όπως και τα υπόλοιπα ορεινά χωριά της θάσου ήταν κάποτε παρατηρητήρια και οχυρά για προστασία από τους πειρατές . Αυτό θα πεί ότι είναι χτισμένα σε απίθανα σημεία με πραγματικά συγκλονιστική θέα. Ενώ τα σπίτια στις Μαριές είναι χτισμένα «κολλητά» και αποτελούν δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Ένα ιστορικό μνημείο που μεταφέρει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή, είναι η πανέμορφη εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στη Σύναξη των Αρχαγγέλων και χτίστηκε το 1803.

Είναι αλήθεια άλλωστε ότι ο τόπος διατηρούσε πάντα ιδιαίτερες σχέσεις με τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και γι' αυτό τον λόγο έχουν σωθεί πάρα πολλές μαρτυρίες και πληροφορίες για την περιοχή την βυζαντινή περίοδο. Ενδεικτικό της επαφής αυτής είναι ότι υπάρχουν δυο ιστορίες για το πως απέκτησε το χωριό το όνομά του. Η πρώτη είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες του χωριού ονομαζόταν Μαρίες, και η δεύτερη ότι όταν οι πειρατές κατέστρεψαν το παλιό χωριό, οι μόνοι επιζώντες ήταν 2 γυναίκες οι οποίες είχαν το όνομα Μαρία. Λόγω της στενής σχέσης που ανέπτυξε η περιοχή με το Άγιο Όρος, μέχρι το 1926, υπήρχαν εδώ τρία μετόχια των μονών του Αγίου Όρους: Καραχάλου, Ξηροποτάμου, και Σταυρονικήτα.

Οι Μαριές είναι φημισμένες για την μελισσοκομία τους. Περιβάλλονται από πυκνό δάσος και βρίσκονται σε ένα πολύ ήρεμο και γαλήνιο τοπίο, ιδανικό για όσους θέλουν να κάνουν πεζοπορία και να απολαύσουν το φυσικό τοπίο κάτω από την σκιά των πεύκων και των πλατανιών. Στις Μαριές η θέα προς το ηλιοβασίλεμα είναι φανταστική. Εδώ θα βρεις λίγα ταβερνάκια και το κλασικό παραδοσιακό καφενείο. Από το χωριό, μπορείτε να επισκεφθείτε την λίμνη που δημιουργήθηκε στο κέντρο του νησιού ανάμεσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα ως εκεί και να απολαύσετε τον μικρό καταρράκτη που σχηματίζεται.

Από τις Μαριές μπορείτε να επισκεφτείτε  το Astrocamping στο Υψάριο όρος που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από τον Σύλλογο φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας, στην κορυφή του Υψάριου, Οι κατασκηνωτές «αγγίζουν τα αστέρια» και έρχονται σε άμεση επαφή με την φύση σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις, που καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Το Astrocamping περιλαμβάνει πλήθος σεμιναρίων, διαλέξεων, ουρανογραφία, και παρατηρήσεις, προγράμματα κατάλληλα διαμορφωμένα για να ενθουσιάσουν τους λάτρεις της αστρονομίας ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου.